آشنایی با انواع موتور های ساعت مچی

موتور ساعت مچی

موتور ساعت مچی، مهم‌ترین و اصلی‌ترین بخش این محصول به حساب می‌آید. در حقیقت، موتور های ساعت مچی، قلب ساعت‌ها هستند و بر کارکرد صحیح آن‌ها تأثیر مستقیم دارند. هنگام خرید ساعت مردانه و زنانه ضمن توجه به ظاهر و امکانات ساعت، لازم است که به کیفیت موتور آن نیز دقت داشته باشید. موتور در ساعت مچی نیروی لازم برای حرکت عقربه‌ها و سایر امکانات ساعت مثل کورنوگراف و تقویم و… را تأمین می‌کند. اگر جزو افرادی هستید که جزئیات ساعت و مکانیزم آن برایتان اهمیت دارد، خوب است که با انواع موتور ساعت مچی آشنا شوید. به طور کل موتورها در سه دسته اصلی کوارتز، مکانیکی و اتوماتیک طراحی و در ساعت‌ها نصب می‌شوند. برای اطلاعات بیشتر از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید!

اهمیت موتور در ساعت مچی

اکثر برندهای معتبر ساعت‌سازی در دنیا اعتبار خود را از تولید موتورهای قدرتمند کسب کرده‌اند و در مراحل بعدی به ویژگی‌های ظاهری و افزودن امکانات مدرن و کاربردی روی ساعت‌ها پرداختند. ساعتی جذاب و ارزشمند است که در کنار برخورداری از جلوه شیک، دارای موتور قوی با طول عمر بالا نیز باشد. اگر اقدام به خرید ساعتی کنید که صرفاً ظاهر آن زیباست و موتور قوی ندارد، مطمئن باشید که پس از مدت کوتاهی از خرید خود پشیمان خواهید شد! چرا که عدم وجود موتور قدرتمند در ساعت‌ها بر سایر امکانات ساعت و نحوه عملکرد این محصول تأثیر منفی گذاشته و باعث می‌شود که ساعت شما پس از گذشت مدتی خراب شود و دیگر قادر به نمایش زمان نباشد. علاوه بر این، موتور ساعت مچی بر قیمت آن نیز موثر است. هر اندازه کیفیت و قدرت موتور های ساعت مچی بیشتر باشد، به همان نسبت قیمت ساعت نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

انواع موتور ساعت مچی

آشنایی با مدل های مختلف موتور ساعت به شما کمک می‌کند هنگام خرید ساعت با در نظر گرفتن کاربرد و بودجه بهترین و باکیفیت‌ترین مدل را برای خود خریداری نمائید. دسته‌بندی‌های مختلفی برای انواع موتور های ساعت مچی در نظر گرفته می‌شود که ما در این راهنما به سه دسته اصلی؛ یعنی موتور کوارتز، مکانیکی و اتوماتیک می‌پردازیم.

کوارتز

موتور ساعت مچی کوارتز

یکی از محبوب‌ترین موتور های ساعت مچی، موتور کوارتز است که جزو پرطرفدارترین موتورهای موجود در بازار محسوب می‌شود. از این موتور هم در مدل‌های اورجینال و هم در مدل‌های فیک ساعت مچی استفاده می‌شود؛ در نتیجه نمی‌توان گفت که این نوع موتور ساعت مچی از کیفیت بسیار زیادی برخوردار بوده و رو دست آن در بازار موجود نیست! جالب است بدانید که برای نخستین بار از این موتور در ساعت سیکو استفاده شد. اما امروزه اکثر برندهای معتبر دنیا از موتورهای کوارتز در ساعت‌های خود بهره‌گیری می‌کنند. موتور ساعت مچی کوارتز در انواع مختلف ساده، نوری و جنبشی در بازار موجود است.

نحوه کارکرد موتور کوارتز

موتور کوارتز سبب حرکت عقربه ثانیه‌شمار، دقیقه‌شمار و ساعت‌شمار از طریق چرخ دنده‌ها به کمک باتری می‌شود. باتری ساعت به عنوان منبع تغذیه انرژی، جریان الکتریسیته را وارد کریستال کوارتز کرده و سبب ارتعاش در سنگ کوارتز می‌شود. موتور کوارتز نوری مجهز به باتری با قابلیت شارژ نور خورشید یا نور مصنوعی است؛ به این صورت که انرژی خورشیدی را از منبع نور گرفته و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و استفاده می‌کند. نحوه کارکرد موتور های ساعت مچی کوارتز جنبشی به این صورت بوده که موتور با حرکات طبیعی مچ دست شارژ شده و با هر بار شارژ شدن می‌تواند حدود یک هفته به کار خود ادامه دهد.

نکات مثبت

  • دارای قیمت مقرون به صرفه
  • کارکرد دقیق
  • عدم نیاز به تعمیر و نگه‌داری مداوم
  • ساخته شده با قطعات کمتر و وزن سبک‌تر
  • طول عمر بالا

نکات منفی

  • نیاز به باتری
  • جذابیت و قدرت پایین‌تر در مقایسه با ساعت‌های مچی اتوماتیک
  • کارکرد عقربه ثانیه‌شمار به صورت تیک تاک

در کنار مزایای ذکر شده، برخی از نکات منفی موتور های ساعت مچی کوارتز باعث شده است که این ساعت‌ها باب میل همه نباشند. کارکرد محصولات مذکور مبتنی بر باتری سبب شده است که ساعت‌های اتوماتیک مورد پسند بسیاری از افراد قرار گیرد. در حقیقت نمی‌توان این موضوع را انکار کرد که ساعت‌های اتوماتیک در مقایسه با ساعت‌های کوارتز از جذابیت بیشتری برخوردار هستند. اما با این حال، قیمت مقرون به صرفه موتورهای کوارتز سبب شده است که عموم افراد جامعه قدرت خرید مدل‌های اورجینال ساعت‌های مچی کوارتز را داشته باشند.

مکانیکی

موتور ساعت مچی میکانیکی

فناوری موتور ساعت مچی مکانیکی قدیمی‌تر بوده و طراحی ساعت‌هایی که از این موتور بهره‌گیری می‌کنند قرن‌هاست که دست‌خوش تغییرات نشده است. اما با این حال، تکنولوژی ساخت آن‌ها دقیق‌تر و مهندسی‌تر شده می‌باشد. از آن‌جایی که ظرافت ساخت موتورهای مکانیکی بالا است، بسیاری از برندهای ساعت‌سازی لوکس جهان از آن برای تولید محصولات خود استفاده می‌کنند؛ در نتیجه موتورهای مکانیکی از جمله بهترین موتور های ساعت مچی محسوب می‌شوند.

نحوه کارکرد موتور مکانیکی

نحوه کارکرد این موتور تقریباً مشابه موتورهای کوارتز است؛ تنها با این تفاوت که روان‌تر کار می‌کند. آن چه که در نحوه کار این موتورها اهمیت دارد پیچاندن دسته کوک یا در واقع کوک کردن ساعت می‌باشد. این موتورها از باتری استفاده نمی‌کنند. با پیچاندن اهرم کوک، فنر متصل به اهرم فشرده شده و این فنر به مرور زمان از هم باز می‌شود و انرژی را به چرخ‌دنده‌ها منتقل می‌کند. در واقع، موتورهای مکانیکی به جای تغذیه از باتری، از انرژی مکانیکی تأمین شده بهره‌گیری خواهند کرد.

نکات مثبت

  • عدم نیاز به باتری و تعویض نمودن آن
  • جذابیت بالا
  • حرکت نرم و روان عقربه‌های ساعت
  • ایجاد صدای بسیار کم

نکات منفی

  • قیمت نسبتاً بالا
  • حساس به میدان‌های مغناطیسی و گرد و خاک
  • نیاز به کوک کردن
  • دقت پایین‌تر در مقایسه با موتور های ساعت مچی کوارتز در حد چند ثانیه

همان‌طور که گفته شد موتور ساعت مچی مکانیکی به صورت کوکی طراحی شده است؛ در نتیجه هرگز نیاز به تعویض باتری و مراجعه به تعمیرگاه ندارد. هر زمان که ساعت از کار افتاد، تنها کافی است که آن را کوک کنید. علاوه بر این، گردش ساده و روان و بی‌صدا بودن عقربه‌های ساعت در مقایسه با صدای تیک تاک برای اکثر مردم خوشایندتر است. اما با این حال، ساعت‌های مکانیکی زمان را با دقت ۹۹.۹۹ درصد نمایش می‌دهند؛ در واقع این ساعت‌ها زمان را با خطای ۱ ثانیه نمایش داده که این یک ایراد برای آن‌ها به حساب می‌آید.

اتوماتیک

موتور ساعت مچی اتوماتیک

موتور های ساعت مچی اتوماتیک به عنوان موتورهای خودکوک نیز شناخته می‌شوند. نحوه کارکرد این ساعت‌ها به صورت خودکار بوده و برای نمایش زمان و کارکرد صحیح از دنده‌های پیچیده‌ای استفاده می‌کنند. جالب است بدانید که موتور ساعت مچی اتوماتیک غالباً دارای صدها جزء کوچک و پیچیده است!

نحوه کارکرد موتور اتوماتیک

نحوه کارکرد موتور های ساعت اتوماتیک مردانه و زنانه به این صورت بوده که انرژی مورد نیاز خود را از حرکات طبیعی مچ دست (انرژی جنبشی) تأمین خواهد کرد. هنگامی که یک ساعت مچی اتوماتیک را روی مچ دست خود می‌بندید، حرکات دست باعث می‌شود که وزنه فلزی قرار گرفته در داخل ساعت به چرخش در بیاید و انرژي را به منبع تغذیه هدایت کند. علاوه بر این، امکان تکان دادن ساعت به آرامی به منظور چرخش وزنه فلزی و ذخیره انرژي بیشتر توسط آن نیز فراهم است؛ در نتیجه انرژی جنبشی حرکات دست فرد سبب شده تا مکانیزم داخلی ساعت به حرکت دربیاید. موتور ساعت مچی اتوماتیک از جمله بهترین و باکیفیت‌ترین موتور های ساعت مچی موجود در بازار محسوب می‌شود.  

نکات مثبت

  • عدم نیاز به باتری
  • عدم نیاز به کوک دستی
  • دارای ظاهر و جلوه‌ای خاص و شیک
  • حرکت روان و مداوم عقربه‌ها
  • ایجاد صدای بسیار کم

نکات منفی

  • قیمت بالا
  • دقت پایین‌تر در مقایسه با موتور های ساعت مچی کوارتز
  • حساس به گرد و خاک
  • حساس به میدان مغناطیسی

از آن‌جایی که ساعت‌های اتوماتیک به صورت خودکار کار می‌کنند، برای کار کردن و تنظیم مجدد به سیم‌پیچ دستی نیازی نداشته و همچنین نیازی به ریست کردن آن‌ها نخواهد بود. با این حال، موتور ساعت مچی اتوماتیک نسبت به شرایط و دمای محیط حساس است. رطوبت، گرد و غبار، ضربه و نیروی مغناطیسی از جمله مهم‌ترین مواردی هستند که سبب ایجاد اختلال در عملکرد ساعت‌های اتوماتیک می‌شوند. همان‌طور که گفته شد، ساعت‌های اتوماتیک از ساختار فوق‌العاده پییچده‌ و مهندسی شده‌ای برخوردار هستند؛ در نتیجه نسبت به سایر ساعت‌های موجود در بازار از قیمت گران‌تری برخوردار می‌باشند. اما با این وجود، ساعت‌های اتوماتیک جزو ساعت‌های پر فروش محسوب می‌شوند و افراد زیادی حاضر هستند که هزینه زیادی برای خرید چنین ساعت‌هایی پرداخت کنند.

مقایسه موتور کوارتز، مکانیکی، اتوماتیک

مقایسه انواع موتور ساعت مچی

مقایسه موتور های ساعت کوارتز، مکانیکی و اتوماتیک از جنبه‌های مختلفی قابل بررسی است. اصلی‌ترین تفاوت موتورهای مذکور با هم‌دیگر در نیاز یا عدم نیاز به باتری می‌باشد. ساعت‌های کوارتز برای کار کردن به باتری نیاز دارند در حالی که موتور ساعت مچی مکانیکی و اتوماتیک به کمک انرژی جنبشی دست و با کوک کردن کار می‌کند. در حقیقت، نحوه شارژ ساعت اتوماتیک، حرکت ساعت و تأثیر نیروی جاذبه روی چرخ‌دنده‌های آن می‌باشد.

علاوه بر این می‌توان موتورهای مذکور را از نظر قیمت نیز مورد بررسی قرار داد. قیمت موتور های ساعت مچی کوارتز در مقایسه با مکانیکی و اتوماتیک ارزان‌تر هستند و همین دلیل قانع‌کننده برتری کوارتز نسبت به مکانیکی و اتوماتیک است. ساعت‌هایی که از موتور کوارتز بهره می‌برند، دقت بیشتری در اندازه‌گیری زمان دارند. همچنین، تعمیر و نگه‌داری ساعت‌های کوارتز در مقایسه با اتوماتیک راحت‌تر می‌باشد. اما با این حال ساعت‌های اتوماتیک و مکانیکی کمتر به تعمیر نیاز پیدا خواهند کرد. البته نمی‌توان هنر مهندسی ساعت‌های اتوماتیک و مکانیکی را نادیده گرفت. در واقع همین مهندسی ظریف برای برخی افراد آن قدر جذاب بوده که حاضر هستند برای داشتن این ساعت‌عا هزینه زیادی بپردازند.

صفحه ساعت‌های کوارتز یک صفحه مینیمال و ساده بوده در حالی که ساعت‌هایی که از موتور ساعت مچی اتوماتیک بهره می‌برند پر از جزئیات ظریف هستند. با این حال، عمر مفید موتور های ساعت مچی اتوماتیک در مقایسه با موتور کوارتز پایین‌تر می‌باشد. همچنین، ساعت‌های کوارتز برای استفاده روزانه گزینه بسیار مناسب‌تری به حساب می‌آیند.

سخن پایانی

در این راهنما از فروشگاه سورن گالری با سه مورد از مهم‌ترین انواع موتور های ساعت مچی؛ کوارتز، مکانیکی و اتوماتیک آشنا شدیم. موتور قلب ساعت مچی بوده و نقش اصلی در کارکرد صحیح ساعت را ایفا می‌کند. پیشنهاد ما این است که هنگام خرید ساعت مچی ضمن در نظر گرفتن جلوه ظاهری ساعت و امکانات و ویژگی‌هایی که دارد، حتماً نوع و کیفیت موتور ساعت را مورد بررسی قرار دهید. هر اندازه کیفیت موتور بالاتر باشد، عمر مفید ساعت شما بیشتر خواهد بود.

2 نظر در “آشنایی با انواع موتور های ساعت مچی

  1. ایرج امیری می گوید :

    باسلام، خوبه نظرتان را فرمودید اما بسیار ابتدایی بوده واصلا تخصصی نیست و بعضیها هم درست نیست چون من خودم سال 1391 ادیفایس از نمایندگی اصلی در دبی خریدکردم و حتی در شرکت بنام خودم ثبت شده اما پیچ پشتش چهارسوهست و ده سال مدام دستمه حتی یک خراش ریز هم روش نیافتاده و باهاش استخر، دریا، و همه جا میرم بنابرین نظرتان دقیق نیست و اصلی ترین نمایندگی کاسیو در ایران در شهر بوشهر بنام آقای زاد سر هستکه ازقبل انقلاب نمایندگی دارند وتمام ساعتهاش نصف قیمت تهران بوده و یکسال وارانتی تعویض و دوسال گارانتی تعمیر و 15سال خدمات پس از فروش داره، البته من تهرانم

    • Soheil می گوید :

      سلام وقتتون بخیر آقای امیری عزیز. قربان در مورد این محتوا میفرمایید که مظالبمون صحیح نبوده ؟ چون همچین مورد هایی که فرمودید در این محتوا وجود نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − 4 =